Αστεροσκοπείο Jantar Mantar

2018-02-17

Περιλαμβάνεται στο συγκρότημα του παλατιού (City Palace) και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο από τα πέντε Αστεροσκοπεία που κατασκευάστηκαν στη Βόρεια και Δυτική Ινδία από τον Μαχαραγιά Jai Singh II, κατά την περίοδο 1727-1734.

Ο μαχαραγιάς Jai Singh II εκτός από ικανός στρατιωτικός και πολιτικός ήταν από τους πιο μορφωμένους ανθρώπους της εποχής του. Ασχολήθηκε με τα μαθηματικά και την αστρονομία, και κατόπιν μελέτης όλης της διαθέσιμης τότε βιβλιογραφίας στα περσικά, αραβικά και σανσκριτικά, αποφάσισε να κατασκευάσει δικά του όργανα παρατήρησης.

Έτσι κατάφερε να εντοπίσει ελαττώματα σε διάφορα όργανα της εποχής του, όπως π.χ. σε αστρολάβους και ρολόγια, κι αποφάσισε να κατασκευάσει τα δικά του μετά από προσωπική έρευνα και μελέτη, το καθένα από τα οποία έχει πολύ συγκεκριμένη χρήση, για αστρονομικές μετρήσεις.

Από τα όργανα παρατήρησης που περιλαμβάνονται στο αστεροσκοπείο Jantar Mantar το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Samrat Yantra (Μεγάλο Ηλιακό Ρολόι) και είναι καταχωρημένο ως το μεγαλύτερο κι ακριβέστερο ηλιακό ρολόι παγκοσμίως .

Ο συνδυασμός της χρησιμότητας, λειτουργικότητας, αρχιτεκτονικής και γεωμετρικής φόρμας είναι μοναδικός.Αποτελείται από 13 κύρια γεωμετρικά όργανα (yantras) για την μέτρηση του χρόνου, την πρόβλεψη και παρατήρηση των κινήσεων του ήλιου/σελήνης - πλανητών, την πρόβλεψη των εκλείψεων, τον εντοπισμό άστρων και των τροχιών τους κλπ.

Το αστεροσκοπείο Jantar Mantar συνδέεται και με κάποιες συνήθεις στην Ινδία «μαγικές» πρακτικές, όπως η αστρολογία, γι αυτό και «mantar» εκτός από αστρονομικός υπολογισμός σημαίνει και ξόρκι .


© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε