city palace

2018-02-17

Κατασκευάστηκε από τον ιδρυτή της πόλης Jai Singh II παράλληλα με την κατασκευή της περίπου το 1730 και από τότε ακολούθησαν επιπλέον προσθήκες από τους κατά καιρούς τοπικούς άρχοντες. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι το επταώροφο παλάτι Chandra Mahal και αποτελεί την έδρα του σημερινού Μαχαραγιά της πόλης,παρά την απώλεια του βασιλικού τίτλου και των δικαιωμάτων του.

Πρόκειται για μίγμα παραδοσιακής Rajput και Mughal αρχιτεκτονικής κι αποτελείται από μια σειρά από εσωτερικές αυλές, κήπους και κτίρια.Κάποια από αυτά είναι τo Mubarak Mahal, που σημαίνει «Ευοίωνο Παλάτι» και το Diwan-e-Aam που αποτελεί την Αίθουσα Δημοσίων Ακροάσεων. Ειδικότερα, το Mubarak Mahal χτίστηκε από τον Μαχαραγιά Madho Singh II τον 19ο αιώνα ως κέντρο υποδοχής.

Στην αίθουσα για τις ιδιωτικές ακροάσεις Diwan-i-Khas θα δείτε τα δύο τεράστια ασημένια δοχεία που βρίσκονται στην αίθουσα, είναι καταχωρημένα στο βιβλίο Guiness ως τα μεγαλύτερα παγκοσμίως με χωρητικότητα 8.182 λίτρα, κατασκευάστηκαν απο τον μαχαραγιά Madho Singh II, για να μεταφέρουν πόσιμο νερό από τον Γάγγη γι΄ αυτόν και την οικογένειά του, το 190 .

Σήμερα αποτελεί μουσείο παραδοσιακών υφασμάτων, όπου εκτίθενται τα βασιλικά κοστούμια του Μαχαραγιά Sawai Madhasingh I, ο οποίος αξίζει να τονιστεί ότι είχε περιφέρεια 1.2 μέτρα, ζύγιζε 250 κιλά και είχε 108 συζύγους.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του παλατιού, αποτελεί η ήσυχη εσωτερική αυλή Pitam Niwas Chowk, η οποία δίνει πρόσβαση στο Chandra Mahal. Για να φτάσετε στην αυλή πρέπει να περάσετε απο τις τεράστιες ορειχάλκινες πόρτες της Πύλη Singh Pol (πύλη των Λεόντων) με τα εντυπωσιακά λιοντάρια-φρουρούς δεξιά κι αριστερά .

Η αυλή αυτή διαθέτει τέσσερις μικρές πόρτες (γνωστές ως Ridhi Sidhi Pol) διακοσμημένες με θέματα που αντιστοιχούν στις τέσσερις εποχές του χρόνου και σε Ινδουιστικούς θεούς:

Η Βορειανατολική Πόρτα του Παγωνιού (με ζωγραφικές αναπαραστάσεις παγωνιών) αντιπροσωπεύει το φθινόπωρο και είναι αφιερωμένη στον Θεό Vishnu.
Η Νοτιοδυτική Πόρτα του Λοτού (με αναπαραστάσεις λουλουδιών) αντιπροσωπεύει το καλοκαίρι και είναι αφιερωμένη στους Θεούς Shiva & Parvati.
Η Βορειοδυτική Πράσινη Πόρτα ή Leheriya (κύματα), αντιπροσωπεύει την άνοιξη και είναι αφιερωμένη στον Θεό Ganesha.
Η Ροζ Πόρτα (με αναπαραστάσεις λουλουδιών) αντιπροσωπεύει τον χειμώνα και είναι αφιερωμένη στη Θεά Devi.

Τέλος πέραν του αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και της ιστορίας του, πολλοί χώροι του είναι πλέον μουσειακές αίθουσες στις οποίες εκτίθενται έργα τέχνης, έπιπλα, όπλα και κοστούμια εποχής.Ενώ στο συγκρότημα του παλατιού περιλαμβάνεται και το αστεροσκοπείο της πόλης Jantar Mantar.


© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε