Dharavi

2018-02-18

Η Μουμπάι, χαμένη ανάμεσα στους ουρανοξύστες των επιχειρήσεων και τα σύγχρονα εστιατόρια, κρύβει ορισμένα από τα μεγαλύτερα sweatshop (σκλαβοπάζαρα) του πλανήτη - τις βιοτεχνίες δηλαδή όπου το κόστος εργασίας δεν μετριέται σε εργατοώρες αλλά σε κυβικά εκατοστά ιδρώτα και το Νταράβι είναι ένα μόνο από τα sweatshop της πόλης.

Είναι η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Ασίας και μια από τις πιο νέες του κόσμου.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Μεγάλη Βρετανία δημιούργησε την Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών για να αρχίσει το εμπόριο στις Ανατολικές Ινδίες, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη βρετανική αποικιοκρατία και το κράτος της Ινδίας το 1800. Η Βομβάη έγινε κομβικό σημείο στην αστικοποίηση των επόμενων χρόνων κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Γρήγορα υπήρξε υπερπληθυσμός και οι γειτονιές διαχωρίστηκαν σε πιο "ευρωπαϊκές" και πιο "μητρικές", με τις "μητρικές" περιοχές να γίνονται φτωχογειτονιές.

Τουλάχιστον έξι στους δέκα κατοίκους της Βομβάης που ζουν σε ανάλογες συνθήκες δεν φαίνεται να τρέφουν περισσότερες ελπίδες, πολλοί μάλιστα είναι κάτοικοι δεύτερης γενιάς, οι γονείς των οποίων μετακόμισαν πριν από χρόνια.

Συνολικά οι 700 παραγκουπόλης της Μουμπάι ζούν στο 6% του εδάφους της πόλης ,αγγίζουν σε πληθυσμό τα 8 εκατομμύρια ,με το ένα εκατομμύριο περίπου να συνωστίζεται μόνο στην παραγκούπολη Dharav χωρίς τρεχούμενο νερό και με κοινές υπαίθριες τουαλέτες που εξυπηρετούν χιλιάδες κατοίκους.

Εκεί επεξεργάζονται τα απόβλητα της εκρηκτικής ανάπτυξης και ο ετήσιος τζίρος από τις εργασίες που πραγματοποιούνται μόνο στο Νταράβι, ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Χιλιάδες άτομα αναλαμβάνουν να διαχωρίσουν τα ζωικά υπολείμματα, που γίνονται ζωοτροφές ή λίπασμα και τα πλαστικά η μεταλλικά αντικείμενα που πωλούνται για ανακύκλωση σε μεγάλες βιομηχανίες, ενώ αλλοι ράβουν η σιδερώνουν ρούχα που ίσως καταλήξουν στα ακριβότερα καταστήματα της ινδικής μητρόπολης.

Σε μια πόλη όπου τα ενοίκια σπιτιών είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, το Dharavi , που βρίσκεται μεταξύ των δύο κύριων προαστιακών σιδηροδρομικών γραμμών του Μουμπάι ,προσφέρει μια φθηνή και οικονομικά προσιτή επιλογή (185 ρουπίες /μήνα) για εκείνους που μετακινούνται στη Μουμπάι για να αλλάξουν τη ζωή τους και να βρούν εργασία.

Μέχρι το 2030 περίπου δυο δισεκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ζουν σε παρόμοιες παραγκουπόλεις. Στο Ριο Ντε Τζενέιρο θα συνεχίσουν να τις ονομάζουν φαβέλες, στην Κωνσταντινούπολη Γκετζέ Κοντού και στο Κάιρο νεκροπόλεις.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση έχει σχέδια να ανακατασκευάσει το Νταραβί και να το μετατρέψει σε σύγχρονο δήμο, συνοδευόμενο από κατάλληλα συγκροτήματα κατοικιών , εμπορικά συγκροτήματα, νοσοκομεία και σχολεία.


Γνωρίζατε ότι:

  • Τον 18ο αιώνα, ο Νταραβί ήταν ένα νησί
  • Μερικά κορίτσια απο το Dharavi ηλικίας 13-14 ετών έχουν δημιουργήσει εφαρμογές για Android

Α. Εφαρμογή για την ρύθμιση των ουρών στην κοινόχρηστη βρύση νερού στο Dharavi.

Αποστέλλει ειδοποιήσεις στους χρήστες για το πότε είναι η σειρά τους να αντλήσουν νερό απο την κοινόχρηστη βρύση .

Β. Εφαρμογή για κατοίκον εκπαίδευση

Βοηθάει όσους εγκαταλείπουν το σχολείο είτε να φροντίσουν τα μικρότερα αδέλφια τους είτε επειδή αναγκάζονται να παντρευτούν , επιτρέπει την αυτοεκπαίδευση και επικεντρώνεται στη διδασκαλία γλωσσών (αγγλικά και χίντι) και μαθηματικών .

Γ. Εφαρμογή SOS

Αφορά την σεξουαλική παρενόχληση.Μέσω της εφαρμογής οι χρήστες μέσω του κινητού τους σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να στείλουν μια ειδοποίηση SOS στην οικογένειά τους, τους φίλους, τους συμμαθητές τους, την τοπική αστυνομία, τους ηγέτες της κοινότητας κλπ (σε έως και πέντε αριθμούς) ,ενώ είναι συνδεδεμένο και με το GPS ,ώστε το μήνυμα να περιέχει τη θέση του χρήστη.

  • Πολλοί ιδιοκτήτες εργαστηρίων ή ελεύθεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν την εφαρμογή Whatsapp για να επικοινωνούν με τους πελάτες τους.
  • Οι μονάδες ανακύκλωσης του Dharavi παράγουν έσοδα, μετατρέποντας τα απορριπτόμενα απόβλητα όχι μόνο των 21 εκατομμυρίων πολιτών της Βομβάης αλλά και από όλη τη χώρα και το εξωτερικό .
  • Έχουν μια ομάδα hip-hop που ονομάζεται SlumGods κια έχουν συνεργαστεί με διεθνείς καλλιτέχνες hip-hop
  • Έχουν ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης 3 εβδομάδων που διοργανώνει η ΜΚΟ Sneha, που ονομάζεται Bienale Alley Galli και παρουσιάζει έργα τέχνης από κατοίκους του Dharavi και όχι μόνο.
  • Υπάρχουν 20.000 μίνι-εργοστάσια στο Dharavi, μικροσκοπικές μονάδες παραγωγής που διασκορπισμένες στην παραγκούπολη και πουλούν σε εγχώριες και διεθνείς αγορές.
  • Ορισμένες σκηνές από την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Slumdog Millionaire γυρίστηκαν στο Dharavi
  • Το δέρμα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα κεραμικά προϊόντα είναι κάποια απο τα προϊόντα που κατασκευάζονται στο εσωτερικό του Dharavi από τους κατοίκους της παραγκούπολης. Ο ετήσιος τσίρος εργασιών των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα $ 1 δισ. Δολάρια ΗΠΑ το χρόνο.
  • Συνολικά υπάρχουν περίπου 4900 παραγωγικές μονάδες : 1039 στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, 932 αχθοφόροι ,722 σε μονάδες ανακύκλωσης , 111 εστιατόρια , 1000 μπουτίκ, 567 μονάδες που ασχολούνται με το δέρμα και 498 με τα κεντήματα.

Αν θέλετε κι εσείς να επισκεφθείτε την παραγκούπολη Dharavi σας προτείνουμε να επιλέξετε το Mysticalmumbai το οποίο και δοκιμάσαμε !! Επισκεφθείτε το ομώνυμο site ή επικοινωνήστε μαζί τους απευθείας μέσω της εφαρμογής What's App!


© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε