Κόκκινο Φρούριο

2018-02-16

Κατασκευάστηκε στην ανατολική πλευρά της πόλης στις όχθες του ποταμού Γιαμούνα από τον Μεχμέτ Κασίμ Χαν ,κατόπιν παραγγελίας του αυτοκράτορα Shah Jahan το 1565 , μόλις μερικές δεκαετίες πριν από το παλάτι των Βερσαλλιών στη Γαλλία, και χρειάστηκε 9 χρόνια για να οικοδομηθεί.

Χτισμένο από ροζ ψαμμόλιθο, το Φρούριο επιδεικνύει τη μογγολική ισχύ του Μεγάλου Ακμπαρ και περικλείει το κεντρικό ανάκτορο της Σαχαχαναμπάντ, της πρωτεύουσας της 5ης Αυτοκρατορίας Μουγκάλ (1628-1658) και πήρε το όνομά του από τους ογκώδεις τοίχους του που είναι κατασκευασμένοι από κόκκινη πέτρα.

Βρίσκεται κοντά σε ένα παλαιότερο φρούριο, το Salimgarh, το οποίο είχε κατασκευάσει ο Shah Sur το 1546, και μαζί με αυτό, αποτελεί σήμερα το σύμπλεγμα του «Κόκκινου Φρουρίου».
Μέσα στα ψηλά τείχη των 21 μέτρων και μήκους 2,4 χιλιομέτρων και στην τάφρο το παλάτι του αυτοκράτορα συνδύασε τη μογγολική με την περσική, τη χριστιανική, την ινδική και τη μουσουλμανική τέχνη. Αργότερα ο διάδοχος του Τζαχανγκίρ γκρέμισε αρκετά από τα κτίρια και έκανε επεκτάσεις, ενώ ο εγγονός του Σαχ Τζαχάν έκανε εκ νέου διαμόρφωση ώστε το παλάτι να φτάσει στο απόγειο της δόξας του.

Από την Πύλη του Αμαρ Σίνγκχ θα περάσετε από διάφορες πτέρυγες και έναν λαβύρινθο από διαδρόμους, δωμάτια μικρά και μεγάλα, κιόσκια και εσωτερικές αυλές για να φτάσετε στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του αυτοκράτορα από μάρμαρο και αλάβαστρο και οροφές από μικρά κομματάκια καθρέφτη ώστε να λαμπυρίζουν τα βράδια υπό το φως των κεριών και να θυμίζουν το ουράνιο στερέωμα των αστεριών.
Τα ιδιωτικά του διαμερίσματα σε μορφή κομψών περιπτέρων, ενώνονται μεταξύ τους με ένα σύστημα από κανάλια με νερό, γνωστά και ως Nahr-i-Behisht, το ρυάκι του Παράδεισου. Το ανάκτορο σχεδιάστηκε σαν μίμηση του παραδείσου όπως περιγράφεται από το Κοράνι. Πράγματι, μια επιγραφή στην είσοδο του παλατιού αναφέρει :

"Εάν υπάρχει παράδεισος στη γη, τότε αυτός βρίσκεται εδώ "

Το Κόκκινο Φρούριο αντιπροσωπεύει το ζενίθ της τέχνης Mughal, που με τον αυτοκράτορα Σαχαχάν, αναπτύχθηκε όσο ποτέ. Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου ανακτόρου διατηρεί τα ισλαμικά πρώτυπα, αλλά τα περίπτερα είναι μία αρχιτεκτονική μίξη στοιχείων από τους Τιμουρίδες, τους Πέρσες και την Ινδουϊστική παράδοση.
Το Φρούριο αυτό και οι κήποι του, επηρέσαν καθοριστικά την εξέλιξη της ισλαμικής αρχιτεκτονικής, στο Δελχί και την Άγρα.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο του Μνημείου αυτού, είναι πως λόγω των πολλών γεγονότων που συντελέστηκαν μέσα και γύρω του, ουσιαστικά αντανακλά όλη την ιστορία της Ινδίας, από την εποχή Μουγκάλ μέχρι την Ανεξαρτησία της χώρας.
Απο το 2007 κατατάσσεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σταθμός Μετρό: Chandni Chowk
Ανοικτό: Τρι-Κυρ, Δευτέρα κλειστά
Ώρες λειτουργίας : απο την ανατολή έως την δύση του Ηλίου
Χρέωση εισόδου: 35 ρούπιες για τους Ινδούς και 500 ρούπιες για τους αλλοδαπόυς
Φωτογραφία- βίντεο: 25 ρούπιες

INFO: Μην χάσετε το light show
Ώρα έναρξης: 6μμ
Γλώσσα : αγγλικά και ινδικά
Εισιτήριο: 80 ρούπιες για ενήλικες, 30 ρούπιες για παιδιά

© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε