Qutub Minar

2018-02-16

Το συγκρότημα βρίσκεται νότια από το Ν. Δελχί και περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, όπως ο πύργος Qutub Minar και το αρχαιότερο τέμενος της πόλης, το Quwwat-ul-Islam.

Στις αρχές του 13ου αιώνα εισβολείς από την Κεντρική Ασία κατέλαβαν την περιοχή και ίδρυσαν το Σουλτανάτο του Δελχί. Ο ιδρυτής της δυναστείας Qutb-ud-din Aibak θέλησε να φτιάξει ένα τελετουργικό και θρησκευτικό κέντρο στο σημείο ακριβώς όπου προηγουμένως υπήρχαν ινδουιστικοί και τζαινιστικοί ναοί, τους οποίους διέλυσαν και χρησιμοποίησαν τα υλικά τους, προκειμένου να κατασκευάσουν τις κιονοστοιχίες του τζαμιού. Η θεμελίωση του τεμένους στο ιερό αυτό σημείο για τους Ινδουιστές, είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς προοριζόταν να επιβάλλει την υπεροχή του Ισλάμ.

Ο Qutub Minar είναι ο πιο ψηλός μιναρές της Ινδίας κατασκευασμένος από πλίνθους, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1192 και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Χτισμένο ως Πύργος της Νίκης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πρώιμης Αφγανικής αρχιτεκτονικής. Είναι κατασκευασμένος από κόκκινο ψαμμίτη και μάρμαρο και έχει χαραγμένους στην επιφάνειά του στίχους από το Κοράνι.

Έχει ύψος 72,5 μέτρα, διάμετρο βάσης 14,3 μέτρα και κορυφής 2,7μέτρα. Από την βάση ως την κορυφή μετρά εσωτερικά 379 σκαλοπάτια.

Μέχρι το 1981, οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να ανέβουν στην κορυφή του και να θαυμάσουν από εκεί αυτό το υπέροχο σύμπλεγμα μνημείων, καθώς και την θέα της πόλης. Έπειτα από κάποιο δυστύχημα, η πρόσβαση για το κοινό έχει απαγορευτεί.

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα ισλαμικού μαυσωλείου της προ-Mughal εποχής, κι ένα από τα πρώτα που χτίστηκαν στην Ινδία, αποτελεί ο τάφος του Iltutmish, δεύτερου σουλτάνου του Δελχί. Πρόκειται για μία μικρή τετράγωνη κατασκευή με θόλο, η οποία παρόλη την απλότητα του σχεδίου είναι πλούσια και πολύπλοκα.

Οι κατασκευές στον πύργο και στο τέμενος συνεχίστηκαν μετά το θάνατο του πρώτου σουλτάνου από τους διαδόχους του. Το συγκρότημα επίσης περιλαμβάνει και διάφορα άλλα κτίσματα όπως μεντρέσες (ιεροδιδασκαλεία) και μαυσωλεία.


© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε