Τζαιπούρ

2018-02-16

Είναι η πρωτεύουσα του Ρατζαστάν, το «Παρίσι της Ινδίας» όπως αποκαλείται , ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1727 από τον Μαχαραγιά Jai Singh, έχει πληθυσμό 3,1 εκατομμύρια και είναι η 10η μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας με αρκετά καλή πολεοδομία και άνετους δρόμους που χωρίζουν τους έξι τομείς της πόλης.


Για τον αυτοκράτορα Jai Singh II η ίδρυση της Τζαϊπούρ αποτέλεσε ένα ιδιαίτερο τελετουργικό και μια ευκαιρία να χτιστεί μια ολόκληρη πόλη με βάση την Ινδουιστική αρχιτεκτονική θεωρία, αφού η πόλη σχεδιάστηκε σύμφωνα με το Ινδικό Vastu Shastra , το Βεδικό σχέδιο δηλαδή για την άνεση και ευημερία των πολιτών.

Έτσι μέσα σε πέντε χρόνια η ζούγκλα, οι βάλτοι και τα χωριά της περιοχής μετατράπηκαν σε μία μοντέρνα πόλη με μεγάλους και φαρδύς δρόμους σε οριζόντια και κάθετη διάταξη, σπίτια, καταστήματα και ναούς, καθώς επίσης και το παλάτι στο κέντρο της. Η πόλη αναπτύχθηκε αμέσως και γνώρισε μεγάλη οικονομική ακμή, και το εμπόριο ανθούσε στις αγορές της. Μεγάλα αρχοντικά (havelis) κατασκευάστηκαν, δείγμα του πλούτου και της ευημερίας εκείνης της εποχής. Το 1876 ο τότε μαχαραγιάς έβαψε ροζ την πόλη, προκειμένου να τιμήσει τον υψηλό καλεσμένο του, Πρίγκιπα της Ουαλίας και μετέπειτα Εδουάρδο VII της Μεγάλης Βρετανίας. Έκτοτε καθιερώθηκε το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα κι η πόλη ονομάστηκε "Ροζ Πόλη".

Η πόλη αρχικά ήταν περιστοιχισμένη από τείχη τα οποία άνοιγαν με την ανατολή του ηλίου και έκλειναν με την δύση, σιγά σιγά όμως , επεκτάθηκε και εκτός των τειχών.

Η Τζαϊπούρ, μαζί με το Δελχί και την Άγκρα αποτελούν το Χρυσό Τρίγωνο της Ινδίας και τον πρώτο και δημοφιλέστερο προορισμό για κάποιον που θέλει να επισκεφθεί για πρώτη φορά τη χώρα.


© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε